Лк 5, 33–39

ЕВАНГЕЛЛЕ

Лк 5, 33–39

Калі жаніх будзе забраны ад іх, тады  і будуць посціць 

+ Чытанне святога Евангелля паводле Лукі.

У той час: 

Фарысеі і кніжнікі казалі Езусу: Вучні Янавы часта посцяць і моляцца, падобным чынам робяць і вучні фарысеяў, а Твае — ядуць і п’юць. Езус адказаў ім: Ці можаце прымусіць гасцей вяселля посціць, пакуль жаніх застаецца з імі? Але прыйдуць дні, калі жаніх будзе забраны ад іх, тады і будуць посціць у тыя дні.

І расказаў ім прыпавесць: Ніхто не адрывае латкі ад новага адзення, каб прышыць да старога. Інакш і новае парвецца, і да старога не падыдзе латка ад новага.

Ніхто таксама не налівае новага віна ў старыя мяхі. Інакш новае віно мяхі парве і само выцячэ, і мяхі прападуць. Новае ж віно трэба наліваць у новыя мяхі. І ніхто, выпіўшы старога, не хоча новага, бо кажа: Старое лепшае.

Гэта слова Пана.

catholic.by

Калі сёння людзі практыкуюць пост, то часта робяць гэта ў рамках паляпшэння здароўя, для ачышчэння арганізму, ці для таго, каб пазбыцца лішніх кілаграмаў. Але матывацыяй сапраўднага посту павінна быць любоў. Бог надзяляе нас шматлікімі дарамі, якімі можам і павінны карыстацца. Аднак калі-нікалі трэба ад выкарыстання гэтых добрых рэчаў адмовіцца ў імя яшчэ большага дабра. Падобным чынам і з пастом. Адмаўляемся ад часткі сваёй ежы, каб прыйсці на дапамогу патрабуючым, каб узмоцніць сваю малітву за важную для нас ці для іншых справу. Сапраўдным сэнсам такога адмаўлення павінна быць любоў. Таксама любоў павінна быць матывацыяй да таго, каб сесці за шчодра накрытым сталом і святкаваць якуюсьці шчаслівую і добрую акалічнасць. Гэтаму вучыць нас Езус у сённяшнім Евангеллі, у словах пра гасцей вяселля і пост.

“Новае віно трэба наліваць ў новыя мяхі” – гэтыя словы з Евангелля вучаць нас таму, што прыняцце новага вучэння Хрыста павінна быць звязана з пераменай папярэдняга ладу жыцця. Не з’яўляецца сапраўдным навяртанне, калі хтосьці пачынае шмат маліцца і хадзіць у касцёл, адначасова прадаўжаючы ранейшае жыццё ў граху – у крадзяжах, хлусні ці чужаложстве. Новае віно не падыходзіць да старых мяхоў, а новая латка да старога адзення.

Дзеля чаго я практыкую пост? Ці гатовы я ў маім вандраванні за Хрыстом на радыкальныя перамены майго старога ладу жыцця?

Брат Пётр Вротняк OFMCap, Габон (Афрыка)

 

Знайшлі памылку? Вылучыце яе і націсніце «Ctrl + Enter».