Пакінулі ўсё і пайшлі за Ім

ЕВАНГЕЛЛЕ

Лк 5, 1–11

Пакінулі ўсё і пайшлі за Ім

+ Чытанне святога Евангелля паводле Лукі.

У той час:

Натоўп ціснуўся да Езуса, каб слухаць слова Божае, а Ён стаяў каля возера Генэзарэт. І ўбачыў Ён два чаўны, якія стаялі каля возера, а рыбакі выйшлі з іх і паласкалі сеткі. Увайшоўшы ў адзін з чаўноў, які належаў Сымону, папрасіў яго крыху адплысці ад берага. Тады Ён сеў і вучыў людзей з чаўна.

А калі скончыў гаварыць, сказаў Сымону: Плыві на глыбіню, а вы закіньце сеткі вашыя для ўлову. Сымон сказаў Яму ў адказ: Настаўнік, мы працавалі ўсю ноч і нічога не злавілі, але на Тваё слова закіну сеткі. 

Зрабіўшы так, яны злавілі вялікае мноства рыбы, аж пачыналі рвацца іхнія сеткі. І ківалі супольнікам, якія былі ў другім чаўне, каб прыйшлі дапамагчы ім. Тыя прыйшлі і напоўнілі абодва чаўны, так што яны пачалі тануць.

Калі гэта ўбачыў Сымон Пётр, прыпаў да каленяў Езуса і сказаў: Адыдзі ад мяне, Пане, бо я чалавек грэшны. Бо з-за ўлову рыбы, якую злавілі, вялікае здзіўленне ахапіла яго і ўсіх, хто быў з Ім, а таксама Якуба і Яна, сыноў Зэбэдэя, якія былі супольнікамі Сымона. 

Тады сказаў Езус Сымону: Не бойся, адгэтуль будзеш лавіць людзей. А калі выцягнулі чаўны на бераг, пакінулі ўсё і пайшлі за Ім.

Гэта слова Пана.

catholic.by

У сённяшнім Евангеллі адкрываем сцэну паклікання Сымона – Пятра. Езус, хочучы абвяшчаць сабраным вакол Яго людзям Божае Слова, вырашыў выкарыстаць лодку Сымона як амбону, з якой будзе прамаўляць. У гэтым месцы, на беразе возера, Сымон, які вядома ж і сам прыслухоўваўся вучэнню Настаўніка, адкрывае Божае Слова.

Цікавы аднак кантэкст, у якім апынуўся тут Сымон. Дык вось, Сымон зазнаў пэўную няўдачу, усю ноч лавіў рыбу і нічога не змог злавіць. Часта такія няўдачы і пачуццё бездапаможнасці становяцца прычынай, што чалавек перастае разлічваць на свае сілы. Гэта добры момант, каб адкрыць сэрца на слуханне Божага Слова і дазволіць, каб вёў сам Бог. Закончыўшы навучанне, Езус звярнуўся да Сымона з даручэннем, каб плыў на глыбіню і закінуў сетку для лоўлі. Пётр, ведаючы, што па-чалавечы не мела гэта ніякага сэнсу ў гэтую пару, паслухаў слова Езуса. Яго паслухмянасць прывяла да надзвычай шчодрага ўлову.

У гэтым Евангеллі Бог заахвочвае нас даверыцца Яму і Ягонаму Слову, якое нам дае. У сітуацыях, калі па-чалавечы ў нас не атрымліваецца, замест таго, каб паддацца, лепш паслухаць голас Бога і дазволіць Яму весці нас. Бог пераконвае нас, што не ўсё страчана, што не варта знеахвочвацца, а варта знову з надзеяй узяцца за заданне. Варта выплысці на глыбіню, каб спазнаць паўнату жыцця.

Чым я на дадзены момант знеахвочваюся? Калі я апошні раз рабіў штосьці ў паслухмянасці слову Хрыста? Ці спазнаў я ўжо плады паслухмянасці Богу ў постаці шчодрага жыцця?

Брат Пётр Вротняк OFMCap, Габон (Афрыка)

 

Знайшлі памылку? Вылучыце яе і націсніце «Ctrl + Enter».